Planet Marikh

Planet Marikh

Marikh merupakan planet ke-4 dari matahari dalam Sistem Suria dan dinamakan sempena nama Tuhan Peperangan Tamadun Rom (Tuhan Peperangan Tamadun Yunani sedarjatnya: Ares) disebabkan warna kemerahannya di langit pada waktu malam. Ia mempunyai dua bulan iaitu Phobos dan Deimos. Setiap satu bulan tersebut menyerupai asteroid. Planet ini juga merupakan salah sebuah planet dari 8 planet dalam sistem suria.

Senarai planet dan jarak purata planet dengan matahari dalam sistem suria adalah seperti berikut :-

 57.9 juta kilometer ke Utarid,

108.2 juta kilometer ke Zuhrah,

149.6 juta kilometer ke Bumi,

227.9 juta kilometer ke Marikh,

778.3 juta kilometer ke Musytari,

1,427.0 juta kilometer ke Zuhal,

2,871.0 juta kilometer ke Uranus,

4,497.0 juta kilometer ke Neptun,

5,913.5 juta kilometer ke Pluto.

Terdapat juga lingkaran asteroid yang kebanyakannya mengelilingi matahari di antara orbit planet Marikh dan Musytari. Disebabkan oleh putaran, garis pusat pada garis khatulistiwa adalah terpanjang bagi setiap planet dan bintang.

Segi Fizikal

Marikh senantiasa mengagumkan penduduk Bumi kerana warna kemerahannya dipenuhi misteri. Marikh hanya mempunyai keluasan 25% permukaan Bumi dan hanya 10% jisim Bumi (walau bagaimanapun keluasan daratan Bumi adalah sama dengan keluasan daratan Marikh). Atmosfera Marikh amat nipis dan tekanan atmosferanya hanya 750 Pa (kira-kira 0.75% purata di Bumi). Komposisi atmosfera Marikh adalah 95% karbon dioksida, 3% nitrogen, 1.6% argon dengan sedikit sahaja kandungan oksigen dan air. Pada tahun 2003, metana telah dikesan dalam atmosfera Marikh oleh teleskop Bumi dan telah disahkan (secara tidak rasmi) pada Mac 2004 oleh prob: Mars Express Orbiter. Kehadiran metana memang aneh disebabkan metana bukannya gas adi serta menunjukkan kemungkinan adanya punca gas tersebut di planet Marikh. Aktiviti gunung berapi, hentaman komet dan kehadiran kehidupan seni (mikroorganisma) seperti metanogen di planet ini masih belum dibuktikan lagi.

Marikh mempunyai tempat penting dalam imaginasi manusia disebabkan dipercayai ada makhluk hidup di Marikh yang dinamakan sebagai Martian (bahasa Inggeris). Ini disebabkan perjumpaan “terusan Marikh” oleh Percival Lowell. Beliau menyatakan ia merupakan struktur buatan oleh penduduk planet Marikh dan perubahan kegelapan/kecerahan yang telah menyebabkan beliau percaya ada pertumbuhan vegetatif di Marikh. Di situ berpuncanya cereka tentang makhluk planet Marikh. Sekarang, pemerhatian Percival Lowell telah dikatakan tersesat dan dilabelkan sebagai paritan lama akibat pergerakan air pada zaman dahulu-kala.

Pada tahun 2000, terdapat penyelidikan terhadap meteorit yang dikatakan mempunyai fosil hidupan purba Marikh. Sehingga tahun 2004, kehidupan di planet Marikh masih tidak mendapat jawapan yang tetap dan tepat. Mengikut kajian, pada tahun 2003 planet ini telah berubah putarannya sehingga kini. Perubahan putaran ini telah menyebabkan pelbagai kesan kepada bumi, antaranya pelbagai perubahan cuaca dan sebagainya.

Segi Topografi

Keadaan topografi Marikh memang sejenis: gurun di Utara yang diratakan oleh lahar yang berbeza dengan tanah tinggi Selatan, yang dipenuhi kawah. Permukaan Marikh yang dipandang dari Bumi di bahagikan kepada 2 kawasan, dengan albedo yang berbeza. Kawasan yang lebih cerah diselimuti dengan debu dan pasir kemerahan (akibat ferum oksida) yang pernah dianggap sebagai benua dan diberikan nama seperti Arabia Terra (tanah Arab). Ciri-ciri gelap pernah dianggap sebagai lautan; ciri gelap terbesar yang dilihat dari Bumi bernama Syrtis Major.

Planet Marikh mempunyai kutub yang mengandungi air beku dan karbon dioksida. Olympus Mons (iaitu Gunung Olympus) merupakan sebuah gunung berapi yang tidak aktif dan mencapai ketinggian 27km, gunung yang tertinggi dalam sistem suria. Gunung berapi tersebut berada dalam kawasan tanah tinggi Tharsis, bersama dengan beberapa gunung berapi yang lain. Di samping itu, lembah Valles Marineris ataupun ‘Parut Marikh‘ ialah lembah terbesar di sistem suria kita, dengan panjang 4000km dan kedalaman berukur 7km.

Kedudukan planet-planet dalam Sistem Suria

Kedudukan planet-planet dalam Sistem Suria

Pencerapan Marikh dari bumi

Pencerapan Marikh dari bumi

Planet Marikh

Planet Marikh

Permukaan Planet Marikh

 Parut Marikh sepanjang 4,000 km dan 7 km dalam…

Batu di Planet Marikh

Batu di Planet Marikh

Gunung Olympus di Planet Marikh

Gunung Olympus di Planet Marikh

Permukaan planet Marikh

Permukaan planet Marikh

PASADENA, California 6 Ogos 2012 – Robot pengesan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) ke Marikh, Curiosity berjaya mendarat di permukaan planet itu kira-kira pukul 10.30 malam waktu tempatan (9.30 pagi waktu Malaysia hari ini) bagi menjalani misi selama dua tahun untuk mencari bukti pernah wujud kehidupan di sana.

Kakitangan pusat kawalan misi Makmal Pelancaran Jet berdekatan Los Angeles itu, turut bertepuk tangan dan bersorak apabila mereka menerima isyarat mengesahkan pendaratan robot peninjau tersebut.

Curiosity kemudian menghantar tiga imej pertama dari permukaan Marikh, satu daripadanya menunjukkan tayar kenderaan itu.

Tapak pendaratan Curiosity

Tapak pendaratan Curiosity

Curiosity mendarat di Planet Marikh

Curiosity mendarat di Planet Marikh

Photo dari Curiosity ketika mendarat di Marikh

Photo dari Curiosity ketika mendarat di Marikh

Image dari Curiosity

Image dari Curiosity setelah mendarat di permukaan Planet Marikh

Curiosity yang berjaya mendarat di planet Marikh

Curiosity yang berjaya mendarat di planet Marikh

Cara Curiosity mendarat di planet Marikh

Cara Curiosity mendarat di planet Marikh

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s